PROJECTE

La Llanterna és un espai dedicat a la cura del cos i de la ment, així com al coneixement d’un mateix. El projecte s’inspira especialment en la cultura xinesa del yangsheng, el cultiu de la vida, en la qual la persona s’entén a través d’una visió que engloba tota la complexitat de l’ésser: el cos, les emocions, els pensaments, l’entorn, la força vital… Segons el pensament xinès hi ha tres aspectes indivisibles (tres tresors) que configuren l’ésser humà: jing – qi – shen (essència física – força vital – esperit), representen la nostra part tangible casada amb la nostra part intangible en diàleg permanent a través de la força vital que ens mou i ens forma (el qi).

El centre la Llanterna acull propostes diverses que estan en sintonia amb aquesta concepció holística de la persona i el seu benestar, tant provinents de la tradició xinesa com d’altres escoles i tradicions. Aquestes propostes poden tenir formes molt diverses: des de cursos regulars i tallers, passant per exposicions i actuacions artístiques, fins a espais de consulta amb especialistes.

Pont a Zhujiajiao, Xangai.

El centre la Llanterna compta amb el suport i assessorament del Shanghai Qigong Research Institute (Shanghai University of Traditional Chinese Medicine) i col·labora en la promoció del projecte Taiji Health impulsat per aquestes institucions. Els programes d’ensenyament de Qigong (Txikung) de la Llanterna es basen en la metodologia de l’Escola Qidao del Shanghai Qigong Research Institute.

Finalitats

1. Promoure el benestar i la salut de manera àmplia i holística, com a estat d’harmonia natural en un mateix, amb les persones que ens envolten, amb la societat i amb el medi natural, en línia amb la noció moderna de salut de la OMS, definida com “un estat de complet benestar físic, mental i social, i no merament l’absència de malaltia i de defalliment.”

2. Promoure el coneixement de la cultura i les escoles de pensament tradicionals xineses a través de l’ensenyament de pràctiques cos-ment com el qigong (txi-kung) i el taijiquan (tai-chi), així com d’altres activitats culturals i educatives relacionades amb la filosofia del Taiji i les tècniques per a la salut que se’n deriven en la medicina tradicional xinesa (acupuntura, massatge tuina, etc.).

3. Crear ponts culturals entre Europa i la Xina i entre les formes de pensament d’occident i orient a través de la inclusió de disciplines i arts diverses en la programació, i la promoció del diàleg i l’intercanvi entre elles.

4. Contribuir al coneixement mutu entre la Xina i Europa a través d’un servei de traducció especialitzat en l’àmbit de la cultura tradicional xinesa.

5. Preservar i dinamitzar una casa antiga (Can Bofill al Carrer del Pont, 19), buida durant una dècada, en el casc antic de Torelló.

6. Nodrir i recolzar una comunitat diversa de persones entorn de la salut holística, les pràctiques ment-cos, el pensament oriental i la cultura tradicional xinesa.

Sobre la impulsora

Article publicat al Setmanari Torelló el 24 d’abril del 2020.

Setmanari Torelló, 24 d’abril de 2020

Disponible en .pdf