Projecte

La Llanterna és un espai dedicat a la cura del cos i de la ment, així com al coneixement d’un mateix. El projecte s’inspira especialment en la cultura xinesa del yangsheng, el cultiu de la vida, en la qual la persona s’entén a través d’una visió que engloba tota la complexitat de l’ésser: el cos, les emocions, els pensaments, l’entorn, la força vital… Segons el pensament xinès hi ha tres aspectes indivisibles (tres tresors) que configuren l’ésser humà: jing – qi – shen (essència física – força vital – esperit), representen la nostra part tangible casada amb la nostra part intangible en diàleg permanent a través de la força vital que ens mou i ens forma (el qi).

El centre la Llanterna acull propostes diverses que estan en sintonia amb aquesta concepció holística de la persona i el seu benestar, tant provinents de la tradició xinesa com d’altres escoles i tradicions. Aquestes propostes poden tenir formes molt diverses: des de cursos regulars i tallers, passant per exposicions i actuacions artístiques, fins a espais de consulta amb especialistes.

Finalitats

1. Promoure el benestar i la salut de manera àmplia i holística, com a estat d’harmonia natural en un mateix, amb les persones que ens envolten, amb la societat i amb el medi natural, en línia amb la noció moderna de salut de la OMS, definida com “un estat de complet benestar físic, mental i social, i no merament l’absència de malaltia i de defalliment.”

2. Promoure el coneixement de la cultura i les escoles de pensament tradicionals xineses a través de l’ensenyament de pràctiques cos-ment com el qigong (txi-kung) i el taijiquan (tai-chi), així com d’altres activitats culturals i educatives relacionades amb la filosofia del Taiji i les tècniques per a la salut que se’n deriven en la medicina tradicional xinesa (acupuntura, massatge tuina, etc.).

3. Crear ponts culturals entre Europa i la Xina i entre les formes de pensament d’occident i orient a través de la inclusió de disciplines i arts diverses en la programació, i la promoció del diàleg i l’intercanvi entre elles.

Pont a Zhujiajiao, Xangai.

4. Contribuir al coneixement mutu entre la Xina i Europa a través d’un servei de traducció especialitzat en l’àmbit de la cultura tradicional xinesa.

5. Preservar i dinamitzar una casa antiga (Can Bofill al Carrer del Pont, 19), buida durant una dècada, en el casc antic de Torelló.

6. Nodrir i recolzar una comunitat diversa de persones entorn de la salut holística, les pràctiques ment-cos, el pensament oriental i la cultura tradicional xinesa.