Shiatsu, Acupuntura i Reflexologia

Sessions de re-equilibri personal amb tècniques diverses de la Medicina Tradicional Xinesa. Tècniques combinades en funció de les necessitats.

El Shiatsu és una tècnica manual mil·lenària originària del Japó, on el terapeuta utilitza polzes i mans per pressionar, mobilitzar i estirar diverses parts del cos.

SHIATSU

Encara que s’hagi desenvolupat i practicat al Japó durant milers d’anys, els seus orígens els trobem fa uns 5000 anys a les muntanyes del nord de Xina, on els sacerdots taoistes practicaven una sèrie de manipulacions per reequilibrar la seva energia vital, combinades amb meditacions . Pels voltants del segle 3 aC a Xina es desenvolupava un massatge anomenat An Mo (按摩), que significa pressió i fregar o untar. Durant els primers segles dC i gràcies al fort intercanvi cultural i comercial que tenien Xina i Japó en aquell moment,  aquesta tècnica arribà al Japó i amb el temps es mesclà amb el seu tipus de massatge passant a anomenar-se An Ma. A partir d’aquí aquest massatge, adquirint d’altres tècniques com ara l’ampuku,  va anar derivant cap al shiatsu que finalment, i després de molts esforços per part dels que el practicaven, va acabar sent reconegut pel govern japonès com una teràpia legítima a mitjans del segle XX. Seguidament, el Shiatsu (juntament amb les filosofies i arts marcials provinents del continent asiàtic) es va expandir, i va ser als anys 70 quan es popularitzà més, sobretot a Europa i als EUA.

L’objectiu tan del Shiatsu com de la Medicina Tradicional Xinesa (MTX) és buscar l’auto-reparació del propi equilibri del cos utilitzant elements diversos (mans, agulla, moxa, etc.) com a eines per a tonificar, dispersar o harmonitzar l’energia (qi 气) que circula pels meridians del cos. L’estudi dels meridians és el fonament de la pràctica del massatge tradicional xinès i japonès, així com de l’Acupuntura i la Reflexologia, essent és una part molt important de la Medicina Tradicional Xinesa.

ACUPUNTURA

Els meridians son canals que faciliten la circulació del qi i la sang (qi xue 气血), connecten els diferents sistemes d’òrgans interns (zang fu 脏腑) i totes les parts del cos, com a sistema regulador de les funcions del cos. En un pla estrictament físic, que perd la visió tradicional holística que comprèn l’ésser humà en les seves dimensions indivisibles de cos-ment-esperit, els meridians es poden entendre com a paquets neuro-vasculars.

REFLEXOLOGIA

Donat que els meridians tenen una relació estreta amb el sistema d’òrgans interns, aquestes tècniques poden facilitar l’autocuració de disfuncions que hi pugui haver relacionades amb aquests òrgans i vísceres (zang fu 脏腑), moltes vegades manifestant-se en forma de bloquejos a nivell de qualsevol part del cos. Movent, tonificant i descongelant o dispersant i alliberant aquesta energia concentrada podrem restablir el flux energètic.

En quins casos ens pot ajudar una sessió d’aquest tipus?

En cas d´insomni, ansietat, dolors musculars, migranyes, disfuncions menstruals, infeccions d’orina recurrents, o simplement quan busquem un espai on refugiar-nos una estona del ritme de vida al qual ens veiem sotmesos en els nostres temps.

Des del primer moment que vaig conèixer aquesta tècnica, vaig saber que el Shiatsu formaria part de la meva vida d’una manera o altra. No vaig tardar gaire a trobar la formació de Jaume Tebè a Vic, a l’espai Hikari. Durant els 2 anys de formació vam poder conèixer diferents tècniques o tipus de Shiatsu, essent el Namicoshi l’especialitat que més em va cridar l’atenció. A partir d’aquí, he anat adoptant una tècnica més personal, una forma de contacte més pròpia i una millor escolta. Tot això tenint en compte des del primer moment que cada pacient està dotat d’unes característiques particulars i per tant d’alguna manera ens demanarà que ens adaptem a la seva situació i a les seves conveniències.

A banda del Shiatsu tinc coneixements de Medicina Tradicional Xinesa i utilitzo en moltes ocasions acupuntura i Moxibustió, dues tècniques fonamentals dins de la medicina tradicional Xinesa des dels seus inicis.
La reflexologia també és una eina que utilitzo sovint, barrejant-la amb les disciplines ja esmentades anteriorment, si és necessari. També és una tècnica mil·lenària, practicada en molts llocs del planeta com ara Xina, Índia, Egipte…


Aquestes 3 disciplines són diferents eines que utilitzo alhora de treballar, ja siguin combinades o per separat, depenent del què necessiti el pacient i de si té alguna preferència.

Fortià Prat

Disponibilitat: De dilluns a divendres

Preu: 32 euros (sessions d’entre 1h i 1h30)

Contacte: Fortià Prat 660 771 755 – fortiap@gmail.com