Any nou xinès 2020

El calendari tradicional xinès és lunar, els mesos comencen el dia de lluna nova, i els anys comencen la segona (o tercera) lluna nova després del solstici d’hivern. Tot i que a la Xina moderna es fa servir el calendari gregorià, les festivitats tradicionals com l’Any Nou Xinès, la Festa de la Lluna, la Festa de les Barques-Drac etc. van marcades pel calendari lunar. L’Any Nou Xinès, o la Festa de Primavera, és la festivitat més important a la Xina, equiparable al nostre Nadal. En els seus orígens, en una societat agrícola, era una celebració de l’inici d’un nou cicle i es pregava als Déus i als ancestres per a tenir bones collites, i en general, fortuna i prosperitat.

L’horòscop xinès funciona per cicles de 12 anys, representats cadascun per les qualitats d’un animal, que se succeeixen per ordre: rata, bou, tigre, conill, drac, serp, cavall, cabra, mico, gall, gos, i senglar. Es creu que les persones nascudes en un any concret, viuen sota la influència de les característiques d’aquell any. Als cicles de 12 anys se superposa el cicle dels Cinc Elements xinesos: fusta, foc, terra, metall i aigua. Tots dos cicles combinats configuren cicles de 60 anys.

Els dotze animals de l´horòscop xinès – Confucious Institute (Universitat de València)

2014 Any del Cavall de Fusta

2015 Any de la Cabra de Fusta

2016 Any del Mico de Foc

2017 Any del Gall de Foc

2018 Any del Gos de Terra

2019 Any del Senglar de Terra

2020 Any de la Rata de Metall

2021 Any del Bou de Metall

2022 Any del Tigre d’Aigua

2023 Any del Conill d’Aigua

2024 Any del Drac de Fusta, etc.

Trobareu el llistat dels animals corresponents als anys 1900 – 2044 a Wikipedia

Any de la Rata 2020

L’any de la Rata és el primer del cicle de 12 animals. Segons la llegenda, va ser la guanyadora de la cursa que es va celebrar per a determinar l’ordre dels 12 animals. Com a tal, l’any de la Rata representa el començament d’un nou cicle, un any de re-començaments i noves oportunitats.

L’any de la Rata de Metall 2020 comença dissabte 25 de gener i acaba el dia 11 de febrer del 2021, és l’any 4717 del calendari xinès. Segons l’horòscop xinès, serà un any en el qual la gent mostrarà especial determinació pel que fa als seus propòsits, aspiracions i fins i tot les seves aficions. És considera doncs un bon any per a emprendre nous projectes que, ben planificats, tindran un bon futur. La Rata significa un període de creativitat, concepció i planificació, porta infinites possibilitats de renovació. Les llavors que sembrem en la foscor de l’any de la Rata germinaran més endavant. La Rata de metall, amb una energia incisiva, pretén acomplir canvis a un nivell fonamental.

En el cicle de 60 anys, el 2020 és un any Geng Zi (庚子). Segons l’astrologia xinesa els elements Geng (tronc celeste metall yang) i Zi (branca terrestre aigua yang, o la rata) són una combinació complicada que es podria representar visualment com un gran artefacte de metall (Geng) damunt de l’oceà (Zi). Al llarg de la història xinesa s’ha observat que en els anys Geng Zi han ocorregut sovint desastres naturals, revolucions, i d’altres esdeveniments desestabilitzadors, com la primera Guerra de l’Opi l’any 1840, la Revolta dels Bòxers l’any 1900, o el “Gran Salt Endavant” l’any 1960.