La noció de Taiji

Cal no confondre la noció de Taiji 太极 amb la de Taijiquan 太极拳 conegut a casa nostra com a Taichi, Taitxí o Tai-txi-txuan. El Taitxí és una pràctica corporal tradicional xinesa relacionada amb les arts marcials i la filosofia antiga; el Taiji, en canvi, és un concepte clau de la filosofia tradicional xinesa, que es pot traduir com a “polaritat suprema”, i es representa sovint amb el símbol del yin-yang, també anomenat “Diagrama del Taiji”. El nom del Taitxí o Taijiquan conté la noció de Taiji. Vindria a dir “Boxeig del Taiji o de la Polaritat Suprema”.

Diagrama del Taiji / Símbol del yin-yang

“El Taiji es mou i neix el yang.

El clímax del moviment esdevé quietud.

La quietud engendra el yin,

i en allò que ja no pot ser més quiet

recomença el moviment.

Moviment i quietud,

son l’arrel l’un de l’altre.”

Zhou Dunyi (s.XI) “Taijitu Shuo”

La paraula Taiji prové del Llibre dels canvis, també conegut com Yijing, I Ching o Zhouyi, el clàssic literari més antic de la civilització xinesa, que ha tingut una gran influència i estatus cultural al llarg dels seus cinc-mil anys d’història. La filosofia del Taiji és una forma de pensament molt característica de l’antiga civilització xinesa, i en ella es basen la multitud de teories, pràctiques i tècniques sobre el Cultiu de la Salut (Yangsheng) en la cultura de la Medicina Tradicional Xinesa com el Daoyin, el Qigong (Txikung), les Arts Marcials, l’Acupuntura, el Massatge Tuina, la Dietètica, la Fitoteràpia o la Psicologia tradicionals xineses. El Taiji representa l’origen de la dualitat yin-yang i alhora el seu retorn a la unitat. Fa referència a l’estat intermedi de l’univers entre el “no-res” (wuji) i “la multitud d’objectes de l’univers material” (wanwu), a un regne pre-còsmic on cel i terra no estan separats, on yin i yang no s’han dividit. La visió única de la cultura xinesa sobre la vida i la salut es constitueix a partir de la relació entre el Taiji del cosmos primigeni i el yin-yang del cosmos posterior; essent el Taiji l’estat on es sustenta l’equilibri natural yin-yang en la persona i la seva vitalitat.