Enamorament i creixement personal

Autora: Estel Vilar

El fet de tenir una relació sentimental plena i plaent és una de les coses que molta gent considera important a la vida, com el fet de tenir diners, èxit, o un bon estat físic del cos… Totes aquestes coses per descomptat son relatives, podem aspirar a tenir més diners, no hi ha cap mal en això, però quants diners seran prou diners? De fet, molts dels objectius que ens proposem a la vida poden acabar convertint-se en addiccions que emmascaren un sentiment de mancança més profund que ens fa sentir que no en tenim mai prou. Per exemple, podem ser addictes a la productivitat a la feina quan en realitat cerquem un sentiment de realització; podem ser addictes a generar diners, quan en realitat cerquem un sentiment de seguretat; podem ser addictes a l’activitat física, quan en realitat potser ens volem sentir estimats… En definitiva podem ser addictes a moltes coses que en principi no considerem addictives. L’addicció és un impuls de mancança que només reforça el sentiment de mancança perquè no satisfà la veritable necessitat que s’amaga al darrera.

L’estat d’enamorament és una d’aquestes coses que es poden convertir en addicció. L’estat d’enamorament és una experiència molt intensa on ens sentim transportats a un estat “superior”, bé, i tal com puja, pot baixar en picat, i portar-nos a estats de profunda desil·lusió i tristesa. L’estat d’enamorament ens fa veure en l’altra persona una mena de salvació, un ésser magnífic digne de tot el nostre amor i devoció (i el dia següent potser li voldrem tirar els plats pel cap), un sentiment que ens fa aspirar a transcendir la nostra individualitat per a formar una unitat més gran amb l’altre, assolir un estat de completitud.

L’atracció cap a una altra persona pot existir en diversos plans de manera simultània o no: es pot donar una atracció en el pla físic o sexual, en el pla emocional o romàntic, o bé en una complicitat psíquica on no calen paraules per a entendre a l’altre. Es poden donar diverses circumstàncies: que l’atracció sigui mútua o que no ho sigui; que sigui mútua però experimentada en nivells diferents; i que aquesta atracció es doni en un context on sigui acceptable o possible que aquestes persones estiguin juntes o que no ho sigui. En qualsevol d’aquestes circumstàncies l’experiència de l’enamorament farà aflorar molts sentiments i experiències que es poden canalitzar de manera constructiva cap a un coneixement més profund d’un mateix i un creixement personal.

Darrera de l’impuls d’unió amb una altra persona s’amaga el sentiment d’estar incomplet. I en certa manera és cert si entenem l’individu com a cos físic separat dels altres. Si estem sols estem completament desemparats. L’ésser humà no pot viure desconnectat dels altres éssers humans, és un ésser social que centra la seva existència en la unitat familiar, i la unitat familiar se sustenta tradicionalment en els vincles establerts a través de la reproducció sexual. La polaritat sexual dels nostres cossos també ens empeny a cercar un vincle sexual amb altres cossos. Si entenem l’ésser humà estrictament com un cos físic, hem d’admetre que sols estem incomplets. La pregunta és: som estrictament un cos físic?

Segons la comprensió de la salut holística i concretament de la medicina tradicional xinesa entre moltes d’altres, l’ésser humà és la unió inseparable de tres aspectes: la forma o essència física, la força vital o energia i la consciència o esperit. A través del treball de la consciència amb pràctiques com la meditació i l’estudi de diverses escoles de pensament i filosofia, o a través de la pròpia experiència de vida, es cultiva l’aprenentatge de percebre un mateix més enllà de la identitat corporal i física, limitada pel temps, l’espai i l’escassetat de recursos. Es desenvolupa la consciència de interconnexió amb els altres, de formar part d’un tot. A nivell físic, estem aparentment separats de tot, a nivell mental tenim dues opcions: la mentalitat de l’ego que es basa en la identitat limitada al cos físic, i la ment universal que experimenta la connexió amb el Tot i amb qualsevol part del Tot.

És precisament a través del cultiu d’aquesta ment universal que podem transformar les nostres relacions, totes les relacions, no només les de parella. El cultiu de la ment universal es basa en l’exercici d’observar els pensaments sense submergir-s’hi, en permetre’s de sentir sense jutjar, en ancorar-se en la presència interior en comptes del nostre “personatge” exterior, en confiar en la Vida que ens sustenta.

En totes les nostres relacions acaben sempre aflorant els nostres sentiments de mancança, de culpa i de por. Arriba un punt que aquell qui ens havia de “salvar” no pot estar a l’altura de les expectatives, i comencem a veure’l com la causa de les nostres desventures, la persona que ens havia de completar fa encara més evidents els nostres sentiments de buidor i mancança. La unió física temporal dels cossos en les relacions sexuals només temporalment satisfà (o no) la cerca de l’èxtasi de la unió. L’única unió, constant i profunda, s’experimenta en el nivell de la ment universal. Els cossos estan separats, les ments estan unides, hi ha una sola ment universal. Per això algunes tècniques de sexualitat tàntrica es basen en desenvolupar la capacitat de desaferrar-se de l’experiència del plaer físic per tal de conduir l’impuls d’unió cap a un pla espiritual d’unió amb el Tot.

Ja sigui en les relacions sexuals (o en la seva absència) o bé en els mil detalls de la vida quotidiana de les parelles hi ha el potencial de transformació i creixement personal si podem passar del pensament de l’ego (identificació amb el cos físic) a la presència de la ment universal que transforma la percepció del moment. Quan ens donem un temps i un espai per estar presents en la nostra ment universal, compartida amb l’altre, sense jutjar-lo ni jutjar-nos per les formes aparents, podem copsar la llum de l’amor veritable, una força de Vida que s’estén infinitament i que sap millor que ningú la forma que ha de prendre la relació en cada instant del temps.

La teva tasca no és buscar l’amor, sinó buscar i trobar dins teu totes les barreres que li has interposat.

Rumi

A la Llanterna trobareu sessions individuals d’acompanyament i classes en grup que aporten eines per a la salut física i emocional, així com el coneixement d’un mateix. Per més informació podeu contactar-nos a través de l’adreça de correu, whatsapp o trucada: toctoc@lallanterna.com | 609 863 180